Türkiye’nin önde gelen çinko geri kazanım tesisi Marzinc, enflasyon değerlemelerini mevzuata uygun ve pratik bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayacak SAP Enflasyon Muhasebesi Projesi için Arete uzmanlığını tercih etti.

 

Çinko geri kazanım tesisi Marzinc, Türkiye’nin önde gelen beş çelik üreticisi Çolakoğlu, Diler, İçdaş, Kaptan ve Kroman tarafından kuruldu. Faaliyet kapsamında, hurda işleme süreci sonucunda ortaya çıkan baca tozundaki çinko metalinin yeniden kullanılmasını sağlayarak ekonomiye kazandıran Marzinc, çevrenin korunmasına önemli bir katkıda bulunuyor. Ortak şirketlerin üretimi sonucunda ortaya çıkan EAF (elektrik ark fırınları) tozunun çevreci ve ekonomik bir şekilde geri kazanımını sağlayan tesis, yılda 200 bin tona yakın baca tozundan 50 bin ton civarı çinko oksit elde etme kapasitesine sahip. Ocak 2013’ten bu yana geri dönüşüme ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayan Marzinc’in ileri ve modern bir teknolojiye sahip tesislerinde gerçekleşen üretimin tamamı yurt dışı pazarlarına ihraç ediliyor.

Marzinc, enflasyon değerlemelerini mevzuata uygun ve pratik bir şekilde gerçekleştirme ihtiyacına Arete tarafından hayata geçirilen Enflasyon Muhasebesi Projesi ile çözüm buldu. Analiz süreci başlayan projenin, 31 Ocak 2024’te canlıya alınması planlanıyor. Proje ile Marzinc, enflasyon değerlemelerini “ana hesap”, “dönemselleştirme”, “duran varlık”, “yapılmakta olan yatırım” ve “stok” gibi enflasyon varyantı oluşturarak tek bir ekran üzerinden takip edebilme imkanına sahip olacak.

Resmi Gazete’de yayınlanan genel tebliğ kapsamında 31.12.2023 tarihi itibarıyla bilanço hesapları düzeltmesi zorunlu hale gelen Enflasyon Muhasebesi; stoklar, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar gibi parasal olmayan değerlerin, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının, enflasyon oranı, ÜFE gibi düzeltme katsayısıyla çarpılması sonucunda finansal tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsine en yakın şekilde hesaplanmasını ifade ediyor. Enflasyon Muhasebesi, mali tabloların uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması, böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi ve mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücünü gerçek değerinde göstermesi açısından önem taşıyor. ARETE, SAP Enflasyon Muhasebesi için işletmelere uçtan uca destek sunarak enflasyon düzeltmesi ile mali tablolardaki fiktif kârlılığın giderilmesi, düzeltmeye tabi aktif ve pasif kalemler ile kârlılığın gerçek değerinde gösterilememesi, mali performansı ve durumu ölçmeye yardımcı olacak finansal analizinin yapılması ihtiyaçlarına yanıt veriyor.

2024-01-22T16:04:10+00:00