ARETE ENDÜSTRİ 4.0 ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİ

ARETE’nin müşteri etkinlikleri kapsamında yapılan Endüstri 4.0 Toplantısı 1 Kasım Perşembe günü, Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleşti. Üretim ve Tüketici ürünleri sektörüne özel olarak düzenlenen etkinlikte katılımcılara, işletmelerin dijitalleşme sürecinde nelerle karşılaşacağı, bu süreçte neler yapması gerektiği ve örnek Endüstri 4.0 projeleri anlatıldı.

Açılış sunumunu yapan ARETE Genel Müdürü Evrim Akpınar: “Bugün arama motorlarında en fazla aranan kelimeler arasında ‘Dijital Dönüşüm’ yer alıyor. Dijital dönüşümün bu denli önemli olmasında iş süreçlerine getirdiği kolaylıkların yanı sıra süreçlerin de yeniden dizayn edilmesi geliyor. Yeni iş modellerinin oluşması, bir çok işletmenin işini kolaylaştırırken aynı zamanda işlerini daha optimize bir şekilde yönetmesine de olanak sağlıyor.” diyerek bu yeni iş modellerinin oluşmasında rol alan dijital dönüşüm teknolojilerinin gücünden bahsetti.

ARETE’nin Endüstri 4.0 kapsamında yaptığı projelere değinen Akpınar, özellikle çimento, lojistik ve tüketici ürünleri sektöründe, karbonmonoksit tüpleri, akaryakıt tankerleri ve sahada olan buzdolabı gibi değerli varlıkların takibinin yapıldığı IoT teknolojisini kullanan müşterilerinin olduğuna ve ARETE’nin yatırımlarının IoT alanında artarak devam edeceğini belirtti.

Gelecekteki teknoloji trendlerini araştıran, teknolojinin insanlar ve firmalar üzerindeki etkilerini inceleyen, gelecek senaryoları üreten, stratejiler geliştiren sektör ve şirketlere yön veren GelecekHane, etkinliğin 2. Oturumunda katılımcılara dijital dönüşüm kavramlarından ve IoT teknolojisinin nasıl doğdunu ve günümüzde nasıl kullanıldığını anlattı.

IoT trendini Connectivity ve Intelligence olarak iki başlık altında ele alan GelecekHane CEO’su Halil Aksu, önümüzdeki yıllarda canlı-cansız tüm nesnelerin internete bağlanarak akıllı hale geleceğini söyledi. Bu konudaki dayanak noktasını ise verilerin, bilişim gücünün, algoritmaların ve çoğu çalışmanın açık kaynak olmasına ve tüm bu maddelerin giderek artmasına bağladı.

Data toplandıktan sonra datanın ne işe yarayacağını ve nasıl senaryolar üretebileceğini söyleyen Aksu, işletmelerin dijitalleşme sürecinde bu senaryoları Predictive Maintenance (Tahmini Bakım) ile yapabileceğini anlattı. Bunu da ancak geçmiş datalara bakılarak yapılabildiğini yani yeni senaryolar üretebilmek ve neyin bakımını öngörmek istiyorsak önce onunla ilgili dataları toplamamız ve işlememiz gerektiğini söyledi.

Bu kapsamda, GelecekHane ekibinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yaptığı Akıllı şehir projesine göre, 15-20 yıl içinde IoT uygulamaları sayesinde şehrin çoğu cansız varlığına (Elektrik direkleri, trafik lambası, sulama ekipmanı, çöp konteyneri, çöp toplama araçları, park bankı gibi…) takılan çipler sayesinde çeşitli datalar ile anlamlı veriler elde edilebilecek.

Etkinliğin 3. Oturumunda SAP Türkiye Presales Yöneticisi Tuna Atmaca, SAP Leonardo platformunu, akıllı işletmeleri ve dünyada yapılan bazı Endüstri 4.0 örneklerini anlattı.

Atmaca, işletmelerin, nakit akışında ya da üretim hattında oluşan bir problemde işletmeyi uyaracak bir mekanizmanın olması için IoT ile verileri toplayan, algoritmalar ile verileri anlamlandıran, Machine Learning ile öğrenen ve yönlendiren bir mekanizmaya yani uçtan uca her alanda güvenilir bir yazılıma ihtiyaç duymasından bahsetti.

Ayrıca, Endüstri 4.0 örneklerinin uygulandığı ve günümüzde akıllı bir fabrika olan Harley Davidson’ın bundan 5-6 yıl önce marka imajının iyi olmasına rağmen karlılığının ve operasyon verimliliğinin nasıl düştüğüne ve yapılan Endüstri 4.0 projesiyle birlikte üretimin nasıl takip edilebilir hale geldiğini anlattı. Bu projeyle birlikte artık fabrikadaki işçiler anlık olarak SAP üretim takip sisteminden hangi üründen ne kadar ürettiğini, hangi hatta hangi sorunla karşılaşabileceğini takip edebilir hale geldiler. Bu sayede hem hatasız üretim sürecini hızlandırdılar hemde ürün çeşitliliğini, müşteri deneyimini ve müşteri bağlılığını arttırdılar.

Dijital dönüşüm kapsamında Türkiye’den bir örnek veren Tuna Atmaca, Borusan Makina’nın büyük bir coğrafyada ana distribütör olduğu ve 19 binden fazla iş makinesine sahip olan Caterpiller’ın (Cat) Akıllı Kepçe adını verdikleri bu proje ile konum bilgisi, makine model bilgisi, makine segmenti, revizyon bilgileri, çalışma saati gibi bilgileri toplayarak 2012 yılına göre 7 kat daha iyi tahmin yapma noktasına geldiklerini anlattı.

Etkinliğin son oturumunda, son yıllarda nesnelerin interneti pazarında hızla gelişen Low Power Wide Area Network (LPWAN) Düşük Güç Tüketimli Geniş Network Ağları alanında ürün ve servisler geliştiren NetOP CEO’su ve IoT Çözüm Mimarı Olcay Taysı dünyada karlılık ve verimlilik sağlamış SAP Endüstri 4.0 uygulamalarını ve bu uygulamalarda kullanılan cihazları, sensörleri ve teknikleri paylaştı.

Katılımcıların yoğun ilgisiyle beraber verimli bir etkinlik gerçekleştiren ARETE’nin Endüstri 4.0 alanındaki tecrübelerinden faydalanmak ve proje ihtiyaçlarınızla ilgili görüşmek için tıklayın

2018-11-29T17:52:05+00:00