IT dünyasında son dönemlerde giderek yaygınlaşan Low-Code/No-Code sayesinde günümüzde bir işletmedeki herkes artık kendi ihtiyaçlarına yönelik uygulamalar geliştirebiliyor. SAP’nin kısa bir süre önce lansmanını gerçekleştirdiği SAP Build çözümü de süreç sahibinin herhangi bir kod yazmadan kolayca uygulama geliştirmelerine, entegrasyon ve otomasyon içeriği oluşturmalarına olanak tanıyor.

Giderek daha sık duyduğumuz ve popülerliği hızla artan bir tanım olan “Citizen Developer” bir rol veya unvanı değil, programlama yapmadan geliştirme yaparak iş uygulamaları oluşturan kişiyi tanımlıyor. Low-Code/No-Code geliştirme, iş uygulamalarının akış ve süreç bilgilerine sahip ancak programlama becerileri sınırlı olan veya hiç olmayan bu kişilerin, IT onaylı teknoloji ve araçları kullanarak iş uygulamaları oluşturabilmelerini sağlıyor.

Low-Code/No-Code araçlar, kod yazmadan, sadece sürükle ve bırak yöntemini kullanarak uygulama oluşturulmasına ve güncellenmesine olanak tanıyor. Ayrıca, farklı uygulamaların ve sistemlerin entegre edilmesini veya iş süreçlerinin otomatikleştirmesini mümkün kılan görsel araçlar da sunuyor. Low-Code/No-Code araçlar profesyonel geliştiricilerin de temel geliştirme çalışmalarını hızlandırıp daha karmaşık programlama çalışmalara odaklanabilmelerini mümkün kılıyor.

Bu konuda yayınlanan bazı verilere göre günümüzde kodsuz geliştirmeden yararlanan 1,1 milyon iş kullanıcısı bulunurken, bu rakamın 2025 yılına kadar 3,6 milyona ulaşması bekleniyor. Aynı şekilde 2025 yılına kadar, yazılım geliştiricilerin %33’ünün de tamamen ya da kısmen kodsuz geliştirme ortamlarını kullanacağı tahmin ediliyor.

Hem bu rakamlar hem de sunduğu faydalar sayesinde giderek popülerleşen Low-Code/No-Code (LCNC) geliştirme fırsatını değerlendirmek amacıyla SAP de kendi çözümlerini sunuyor. Bu kapsamda kısa bir süre önce SAP Business Technology Platform’un önemli bileşen çözümlerinden biri olarak kullanıma sunduğu SAP Build oldukça ilgi uyandırıyor.

 

 

SAP Build ile tanışın

SAP’nin SAP Business Technology Platformu üzerine inşa edilmiş bir Low-Code çözümü olan SAP Build, herkesin kurumsal uygulamalar oluşturmasına ve geliştirmesine, süreçleri otomatikleştirmesine ve sürükle-bırak kolaylığıyla iş uygulamaları tasarlamasına olanak tanıyor.

Beceri düzeylerinden bağımsız olarak daha fazla iş kullanıcısının citizen developer olarak geliştirme yapmasını sağlayan SAP Build, profesyonel geliştiricilerin üzerindeki yükü azaltıyor ve teknik uzmanlık açığının giderilmesine yardımcı oluyor. Kod yazmayan ancak iş ihtiyaçlarını ve zorluklarını iyi anlayan kişilerin elini güçlendiren bu çözüm sayesinde iş kullanıcıları artık günlük gereksinimlerini otomasyonlar ve uzantılar oluşturarak karşılayabiliyor.

SAP Build, daha önce ayrı olan üç farklı SAP çözümünü, birleşik bir geliştirme ortamında bir araya getiriyor:

  • SAP Build Apps (Eski adıyla SAP AppGyver),
  • SAP Build Process Automation (Eski adıyla SAP Process Automation)
  • SAP Build Work Zone (Eski adıyla SAP Work Zone & SAP Launchpad)

 

 

SAP Build Apps’ın özellikleri

Kullanıcıların kod yazmadan web ve mobil kurumsal uygulamaları oluşturmasını sağlayan SAP AppGyver’ın bir evrimi olan SAP Build Apps, bulutta barındırılan uygulamaların görsel olarak oluşturulmasına yönelik araçlar sunuyor.

SAP Build Apps ile sürükle ve bırak işlevselliğini ve zengin bir bileşen kitaplığını kullanarak piksel mükemmelliğinde tasarıma sahip hem mobil hem de web uygulamaları sunulabiliyor. Kullanıcılar, iş mantığını görsel olarak oluşturup kodlama yapmadan başarılı kullanıcı ara yüzleri oluşturulabiliyor.

Özelleştirilebilir kullanıcı ara yüzü bileşenleri, mantık akışları ve veri dönüşümü için formüllerden oluşan geniş bir kütüphanesi bulunan SAP Build Apps ile değişikliklerin gerçek zamanlı ön izlemesini gerçekleştirip projelerin ekip üyeleriyle paylaşımı sağlanıyor. Veri modelini ve iş mantığını kod olmadan uygulamayı sağlayan SAP Build Apps ile görsel olarak özel veri modeli ve yerleşik bulut işlevleri yeteneklerini kullanarak uygulama arka uçları oluşturmak mümkün oluyor.

SAP Build Apps, uygulamanın tek bir tıklamayla kodsuz arka uca bağlanabilmesini sağlıyor. API’ları dakikalar içinde entegre etmeye veya SAP BTP destinasyonlarını kullanarak herhangi bir bulut veya şirket içi SAP ve Non-SAP sistemden veri akışı sağlamaya olanak tanıyor.

SAP Build Apps, SAP BTP, Cloud Foundry’de bir hizmet olarak mevcut bulunuyor. SAP BTP’de SAP Build Apps’e abone olarak hemen hizmeti kullanmaya başlamak mümkün.

 

SAP Build Process Automation özellikleri

SAP Build Process Automation (Süreç Otomasyonu), SAP BTP’de SAP Workflow Management ve SAP Intelligent RPA’nın yeteneklerini birleştiren entegre bir çözüm olarak, kullanıcıların citizen developer olmalarını ve kod yazmadan iş süreçlerini otomatikleştirmelerini sağlıyor.

Sürükle-bırak işlevselliği ve bağlı veri kaynakları kullanılarak form tabanlı iş akışları oluşturmayı sağlayan SAP Build Process Automation ile görevleri ve kararları otomatikleştirmek, süreçleri dijitalleştirmek, etkileşimli formlar oluşturmak, uçtan uca süreç görünürlüğü elde etmek mümkün oluyor. İşletme genelinde verimliliği en üst düzeye çıkarmak için sezgisel, bağlantılı bir grafik arayüz ile uçtan uca süreç oluşturma veya uyarlama imkanı tanıyan çözüm ile tablo, elektronik tablo benzeri karar tablolarında karar mantığı geliştirilip yönetilebiliyor. Süreç görünürlüğü panoları ile kapsamlı süreçlere ve süreç örneklerine yönelik gerçek zamanlı, olay odaklı şeffaflık destekleniyor.

SAP Build Process Automation, bunlara ek olarak, botlar, süreç adımları, iş kuralları ve iş akışı bileşenleri gibi önceden oluşturulmuş içerik ve özelliklerle beraber, tüm otomasyon ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirme ekipleriyle iş birliği yapabilmeyi de sağlıyor.

 

SAP Build Work Zone özellikleri

SAP Build Work Zone, SAP Launchpad ve SAP Work Zone’un yeteneklerini tek bir çözümde birleştirerek ilgi çekici ve kişiselleştirilmiş iş bölümlerinin hızlı bir şekilde oluşturulmasını kolaylaştırıyor. SAP Build Work Zone, standart sürüm (önceki SAP Launchpad) ve SAP Build Work Zone, gelişmiş sürüm (önceki SAP Work Zone) olarak iki farklı sürüme sahip bulunuyor.

Günlük iş yaşamlarında çalışanlara hangi zorluklarla karşılaştıkları sorulduğunda çalışanlar genel olarak, aradıkları bilgileri bulmakta zorlandıklarını, iş uygulamaları arasında geçiş yapmak için çok fazla zaman harcamak zorunda kaldıklarını ve belirli bir görevi yerine getirmek için ihtiyaç duydukları ilgili uygulamayı bulamadıklarını belirtiyor. Gerçekten de karmaşık kurumsal teknoloji ortamları, çok sayıda içerik türünün bulunması, kullanıcı ara yüzü araçları, BT sistemleri, içerik havuzları, uygulamalar ve kanallar arasında heterojen ve parçalı, optimal olmayan sorunlu kullanıcı deneyimlerine neden oluyor. SAP Build Work Zone, şirketlerin, IT departmanlarının ve çalışanların hepsini bir araya getirerek ve teknik bilgisi olmayan profesyonellerin karmaşık kurumsal teknoloji sistemlerinde, ortamlar ve araçlar arasında kolayca geçiş yapabilmelerini mümkün kılıyor.

SAP Build Work Zone, standart sürüm (önceki SAP Launchpad) birden fazla SAP bulut ve şirket içi sistemine merkezi bir erişim noktası sağlayıp uygulamaları entegre ederek, özelleştirmeler ile uzantılar sunuyor.

SAP Build Work Zone Advanced Edition (Önceki SAP Work Zone) standart sürüme ek olarak, içerik yönetimi, web içeriği, etkileşimli ilgi çekici çalışma alanları ve üçüncü taraf çözümlerle entegrasyon için gelişmiş özellikler sağlayarak, kullanıcıları içerik oluşturma ve yayınlama, yapılandırılmamış içeriğin entegre edilmesi konularında destekliyor.

Kaynak: https://blogs.sap.com/2023/02/21/demystifying-sap-build-for-beginners/ 

2023-08-18T17:35:36+00:00